onsdag 19 mars 2008

Huset har "landat"

När vi köpte vårt hus var fasaden klädd i vit stående panel. Vi spenderade många timmar (månader) på att fundera vilken färg vi skulle måla om huset i. Vi vandrade runt i villaområden som hade liknande hus och funderade på vilken färg som skulle passa vårt hus - gult, ljusgrönt, ljusblått...

Som tur var kikade vi in bakom den vita panelen - och till vår stora glädje fanns originalpanelen kvar! I bilden ovan ser man hur den Faluröda färgen tittar fram bakom isolering och brädor. I och med detta var beslutet enkelt - huset skulle återfå sitt originalutseende!

Vi påbörjade därmed evighetsarbetet med att riva bort den gamla vita panelen. För att utföra arbetet behövde vi en skylift, som vi hyrde på helgerna. Det värsta var att både jag och min man är oerhört höjdrädda. På darriga ben klev jag upp i skyliften - blek och illamående. Det tog faktiskt flera dagar att vänja sig vid höjden och att få till en bra teknik. Problemet är ju att man inte kan hålla i sig i korgen då man måste ha båda händerna i kofoten för att orka bryta loss brädorna.


Här börjar man se hur huset en gång såg ut. Tyvärr visade sig att originalpanelen var i allt för dåligt skick. Vi blev därför tvugna att sätta på ny panel - naturligtvis av samma utseende som originalet.

Ny panel målad i FaluRödfärg. Huset börjar nu återfå "rätt" proportioner. Den vita stående panelen gjorde att huset kändes smält och högt. Med den liggande panelen har huset "landat".

Även on det var mycket arbete - på höga höjder- så var det värt mödan!

En underbar vinterdag - fasaden färdig!

3 kommentarer:

Lo sa...

Hej. Intressant med fasaden. Härligt att ni återställde till det ursprungliga. Är det ok att länka till dig?

mvh Lola

Lilla huset på prärien sa...

Wow vilket jobb ni har gjort! Så snyggt det blev!!

ida sa...

Wow.. Ungefär hur mycket tror du att det kostade och hur lång tid tog det? Vi tittar på ett hus med samma form och byggår men som har blivit fulrenoverat utvändigt på 80-talet (med fusktegel! waaah!)