onsdag 19 mars 2008

Verandabygge

När huset köptes fanns ingen veranda, men enligt gamla ritningar och spår på fasaden kunde man se att huset haft två taktäckta ingångar på denna sida av huset. Den ena ingången hade stängts igen och taket hade förlängts och blidat en "carport".Målet med detta arbete var att bygga en veranda längs hela denna sida av huset. Taket konstruerades utifrån det ursprungliga utseendet på "bron" (se skiss nedan) och mycket tid lades på att få "rätt" lutning och fall på taket.


När ritningarna var klara var det dags att riva carporten.

Först togs alla tegelpannor bort - tvåkupigt tegel av två olika märken - Vittinge och Orrviken. Tegelpannorna sparades på vinden för att återanvändas på det nya verandataket.Så där, då var carporten borta! Nu är det bara resten kvar...


En källardörr murades igen och plintar flyttades. En hel del jord fraktades bort, och en HEL DEL singel fraktades hit. Här växer grunden fram till den nya verandan.Här är trallen på plats och den nya väggen tar form (vindpapp, läkt och nya elkablar).


Sommaren 2006 fick vi hjälp av vår underbara vän och snickare Tom att resa stommen till verandan.


Större delen av denna sommar tillbringade jag med penseln i hand...


Här börjar trapp och staket ta form...


Vi la ner mycket tid på att få "rätt" lutning på taket. För att få en "gammal" känsla blev det ett mansardtak.


Här börjar taket ta form. Vi lägger här tillbaka det gamla teglet.

Äntligen tak över huvudet!


Tro det eller ej, men verandan börjar snart bli klar... Nu ska det "bara" byggas trappräcken, sättas stuprör och planteras buskar runt verandan...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
Viklen underbar veranda ni har! Jag funderar på att bygga en liknande. Min farhåga är att det kommer att bli mörkt i rummen i anslutning till verandan (kök och hall i mitt fall). Hur upplever du det? Är det mörkt? Vad har du för rum i anslutning till verandan?
Sara

Anonym sa...

Inte för att vara petig, men inte är de riktigt ett mansardtak på eran veranda utan ett valmat sadeltak. Mansardtak har ni ju på själva huset.