måndag 25 maj 2009

Gammal trädgård

Hej!
Det ska villigt erkännas att jag inte är någon hejjare på växter. Jag tycker mycket om dem men jag är inte så kunnig. Som tur är kan man ta hjälp av böcker. Jag har en absolut favoritbok som jag gärna tar hjälp av. Christina Ilminge har skrivit en jättebra bok om att "Bevara och sköta en gammal trädgård". Med hjälp av den boken har jag försökt planera min trädgård.
Är det någon som vet vad detta är för växt? Den växer som en buske längs vårt staket. Den har gula vackra blommor på våren och senare kommer det även svarta bär. Men jag har ingen aning om vad det är för växt. Vet du?
Violer? Ja, dessa växer i alla fall i vår grusgång. Jag tycker de är ganska fina, så de får sitta kvar.
Vi har gräsmattan full av maskrosor. Det kräver en hel del jobb att hålla dem borta och den tiden lägger jag på annat just nu....
Barnen fick i uppdrag att plocka bort lite maskrosor ur gräsmattan. De skulle få 10 öre per maskros....vi höll på att bli ruinerade - för vi har mååånga maskrosor.

Syrenen känner jag i alla fall till. Vår trädgård är översållad av syrener (både vita och lila). De doftar underbart. Och de tillhör definitivt en gammal trädgård.
Ha en bra vecka!
Kram Maria

12 kommentarer:

Maria sa...

Hej där namne!

Busken heter Gullrips - Ribes odoratum.

Mysig lekstuga du håller på med. Har själv en dotter på 2,5 samt 3 tonåringar. Dottern ska få en lekstuga hon med som jag tänkte snickra med min sambo, men hon känns lite liten i år och så renoverar vi och bygger ut så vi har fullt upp. Men nästa sommar då.... =)

Ha det gott i vårvärmen!
Maria

gamla skolan sa...

ingen aning vad det är för en växt . Vackra bilder från trädgården ! Kramar Susanne / den gamla skolan

Fru Sirlig sa...

Såg att du fått svar angående din buske, vilken tur för jag hade inte kunnat hjälpa dig;).

Den boken har jag också då vi också bor i ett tjugotalshus. Tänkte att vi ville återskapa stilen och bevara det som är typiskt för en gammaldags trädgård.

Ska väl erkänna att inte jag heller är särskilt duktig med växter men jag har blivit lite mer intresserad nu än för bara några år sedan. Bra med maskrosplockare, skulle behöva några här med hihi!

Trevlig fortsättning på veckan kram Heléne

Viola sa...

Jag håller med dej att det är trevligt med växter!! Men namnen de glömmer jag så fort!! Vissa har jag väl till slut lärt mej..men det tar tid ;-)

Majas skafferi sa...

Hej! Den boken skulle jag behövt för några år sedan..(det är väl i och för sig inte för sent än förresten..) usch,maskrosor är jobbiga,men jag har som tur ingen kirskål, det är värre! Visst är det underbart med syréner, passar verkligen i en gammal trädgård!
Ha det bra!

Österled & Västbris sa...

Hej!
Vilka fina bilder du visar.
Syrener är bara så fint och doftar helt underbart och passar perfekt i en äldre trädgård.

Själv har jag en syrenhäck runt vårt hus, jätte fint tycker jag, och ett riktigt bra insynsskydd.

Ha en skön vecka
Kram till dig
Lotta!

Inspiration i vitt sa...

Hej Maria, tack för din rara kommentar.
Ja det är då banne mig inte lätt att veta vad allt heter i en trädgård, jag är inte heller så bra på växter men älkar blommor ändå.Så söta barnen i gräsmattan var.
Kram på dig/Ingela.

MariaK sa...

Hej!
Ja tror, att det är min första gången i ditt blog. Ditt blog, det är underbara skön och så ljuvliga. Ja tycker så mycket och jag ska kommer igen. :)

Med hälsning,
MariaK

Maria i Lilla villa vita sa...

Tack för tipset angående boken. Jag ska nog försöka få tag på den. Vi bor i ett hus med trädgård från 1909 (ja, trädgården är kanske inte så gammal...) och jag behöver alla tips jag kan få. Men det är spännande att se allt som kommer upp den här allra första våren i vårt nya hus.
Kram Maria

Lauras gård sa...

Vad bra att tjejena hjälper till! Boken ska jag se efter om de har på biblioteket. Bokbussen kommer på fredag så då kanske de kan ta med den. Det är roligt med trädgårdsböcker. Jag är inte heller duktig med växter, men kul är det... Kram Stina

Blåbärs och smultronstället sa...

Fint med gamla trädgårdar som har många fina växter. Det är bra med böcker att slå och läsa i.
Ha en fin vecka!
Kram Susanne

Syster Sockervadd sa...

Hej, Hittade till din blogg idag. Jag har också ett hus från 1920 med en gammal trädgård, så tack för boktipset :-). Vi har en gammal syrénberså som vi nyligen förnyat och till vår stora lycka så tar den sig igen!

//Åsa