torsdag 17 september 2009

Staket på verandan

Hej!
Jag har fått flera frågor om mitt verandastaket. Kul att så många gillar det. Designen av staketet är både min egen samtidigt som den härstammar från husets original. Här ser ni staketet inifrån verandan.
Utifrån ser det ut så här. Staketet är byggt på plats, spjäla efter spjäla.
Här syns staketet lite underifrån. I hörnet växer vildvin.
En av mina ritningar innan verandan byggdes... Jag ville inte ha ett för tätt staket utan ville få in mycket ljus. Spjälorna gjordes något smalare än originalet.Originalstaketet syns i bilden nedan (slitet men bra som mall för att bygga ett nytt). Om man tittar noga ser man att överkanten är avfasad (v-formad) för att underlätta vattenavrinning. Detta ville jag naturligtvis behålla då det både förlänger livet på staketet och är en snygg detalj.
Här syns en ritning (pappas fantastiska kunskap som hjälp) på två alternativa sätt att bygga staketet MED vattenavrinning. Valet gick till alternativ 1 (vänstra skissen). Även om detta var den svåraste lösningen så tycker jag den känns mest gedigen.

Denna lösning kräver att man fasar ur staketets underliggare till hälften och sedan sticker man ner varje staketspjäla i skåran som bildats. Det blev mycket jobb men snyggare än att spika ihop flera lösa brädor som alt 2 visar...
I bilden nedan ser ni resultatet. Mellan varje spjäla fick jag knacka ner en lite kloss (även den avfasad i överkant) som fyller ut tomrummet. Lite pillrigt jobb...
Även överkanten på staketet är avfasad som ni ser i bilden nedan (slitet original). Detta gör ledstången greppvänlig och ganska snygg.
Bilden nedan visar en "efter"-bild. Avfasningen ser lite kantig ut, men detta slits ner med tiden.
Jag gillar detaljer - det är ju det som gör det "lilla extra". Undersidan av staketet fick en fin avrundning med en profilerad list (egentligen en enkel hålkärlslist).
Så här blev resultatet!
Ha det så bra!
Hälsningar Maria

13 kommentarer:

Viola sa...

Jamen, så fint! Juste att du delar av dig med skiss dessutom, så det går att förstå extrajobbet på utförande1. Fint med vildvinet dessutom som klänger.

BROCANTE sa...

Så fint det ble! Passer veldig godt til resten av huset også!

Sara sa...

Hej! Vad roligt att jag har hittat din blogg, mycket inspirerande! Vi har också renoverat vårt 20-talshus i liknande stil, och nu bygger vi ut. Titta gärna in på min blogg om du har lust.

Vita drömmar och choklad sa...

Altanen blev jättefin!
Kram Camilla

Lina sa...

Hej Maria!
Oh, va jag gillar er altan...lite amerikansk verande över de hela! Får locka hit maken till datorn kanske kan övertga honom om en sådan vid ett ev utbygge =) Med kvinnlig list så går ju de mesta!

Må så gott, Kram, Lina

Huset vid ån sa...

Din altan är ju underbart fin.....Passar så bra till ditt vackra hus! kram Therese

Pita sa...

Hej!

Vilket underbart staket och veranda! Precis en sånn står på min önsklista också, passar dock inte så bra till vårt hus tyvärr...
Fin blogg också, jag kommer att titta in igen!

//Pita.

Mrs Small Town sa...

Vilken fin veranda! Och så passar den fint ihop med huset.

Den likar faktiskt vår nya veranda :-)

Jag ser också att erat hus genomgått en exteriör förvandling, mycket jobb. Men visst är det värt det?!

Kul att ha hittat hit!

Hälsningar
Sara Small Town

http://smalltownstyle.blogg.se/

-Ett drömhus vid kusten tar form - Byggnation - Renovering - Sekelskifte - Inredning - Design-

Kina Mulec sa...

Hej,
Vad roligt att ha hittat din blogg - och att det är DU som renoverar! Oftast framställs det ju som att mannen renoverar och kvinnan "piffar".
Verandastaketet är ursnyggt, liknande skulle bli toppenfint hos oss, ut mot gatan. Därför är jag lite nyfiken på måtten. Blev det 94 mm mellan spjälorna och 44 mm breda spjälor som på ritningen? Vilken tjocklek har spjälorna? Har ni målat på tryckimpregnerat virke?
Ska följa din blogg!
/Kina Mulec

aNNa sa...

Vilken fantastisk veranda, Maria! Jag sitter precis och letar bilder för att visa snickaren som ska bygga om vår balkong!Det är så här jag vill att det ska se ut! Tack för inspirationen! Lycka till med ert vackra hus!

Anonym sa...

Hej!

Superfint staket..
Är faktiskt lika nyfiken som Kina är på dimensionerna på spjälorna.
Blev det 44 mm breda? Vad kan tjockleken vara? 22 mm kanske?

Kanon om du kunde kolla detta åt oss 2 virriga personer :-)

/Teo

I vintage you sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
I vintage you sa...

Hej!
Nu har jag kollat igenom din blogg och verandarenoveringen. Superfint! Undrar bara vilka dimensioner du har på spjälorna samt hur stort mellanrum du har mellan spjälorna? Tycker det ser ut att vara helt perfekt, och vi håller precis på att renovera vårt hus, vilket liknar ert lite granna. Skulle vara fantastiskt om du kunde svara på mina frågor!