lördag 17 juli 2010

Verandakonstruktion

Hej i sommarvärmen!
Jag har flera gånger fått frågor om vår veranda, både här på bloggen och via mejl. Senast fick jag frågor från en familj som själva ska bygga en veranda. Detta inlägg är helt tillägnat kontruktionen av verandan (inget finlir alltså...).

Jag vill dock påpeka att jag är en HOBBYsnickare, och att verandans konstruktion håller beror helt och hållet på min pappas stöd när jag skissade på verandan. Han kan konstruktion!!!
Hela verandan (saknar dock fortfarande trappräcken - har inte hunnit/prioriterat det)
Kikar man noga på bilden så ser man hur taket är konstruerat. Lite mörk bild (tog den nu i kväll)
Innertaket. Takstolarna ligger på avstånd cc 60.
En bärlina fäst mot husväggen där takstolarna vilar.
Hörnet och verandans framkant är inklätt. Här ser man att takstolarna fick lov att "fällas ner" i främre bärlinan. Var tvungen att göra det för att få till en lite bättre lutning på taket. Lutningen är dock i minsta laget, men vi hade fönster på övervåningen som begränsade bygget.
Verandans staket var det en hel del jobb med. Jag fick kivas en del för att få min vilja igenom, men fick som jag ville...
;-)
Jag ville ha smala staketspjälor och släppa igenom mycket ljus. Jag utgick från vårt balkongstaket som var i original - trots att det hade en hel del "bökiga" detaljer. I nederkant på staketet fälldes spjälorna in i stommen. Mellan varje spjäla fick jag knacka ner en kloss för att det skulle bli en helhet. Vet inte om det syns på bilden men varje kloss är spetsig i överkant för att underlätta vattenavrinning.
Staketets överkant rundades av med en hålkärlslist.
Hela verandan!
Hoppas bilderna varit till någon hjälp. Eftersom jag inte är proffssnickare så är det svårt att förklara bättre än så här... (Mer bilder på verandan här)
Lycka till Hjalmar och Charlotte!
Varma sommarhälsningar till Er alla!
Maria

5 kommentarer:

My home is my Castle - by Kari sa...

Fantastisk flott veranda....!
Skjønner godt du koser deg der :)

Klem,Kari

Vimsingen sa...

Vilken otroligt fin verandea och vilket fint hus!
Hälsningar
Vilma

Anonym sa...

Hej!

Superfint staket!!
Är faktiskt lika nyfiken som Kina är på dimensionerna på spjälorna.
Blev det 44 mm breda? Vad kan tjockleken vara? 22 mm kanske?

Kanon om du kunde kolla detta åt oss 2 virriga personer :-)

/Teo

20-talshuset sa...

Hej Maria,

Mycket fin veranda! Extra nyfiken på verandor och räcken just nu då vi bygger ett uterum och altan som jag vill ska få rätta känslan. Vilken bredd och mellanrum gjorde du på spjälorna i staketet? :-)
/Hälsn Anna

Anna sa...

Hej och tack för fin insoiration! Jag har en dröm om en precis sån här veranda, fast vi skall ha den vid entren. Hälsningar Anna