Färgval till huset

Från början (innan vi började riva bort den gula 1970-talspanelen) trodde vi att vårt hus ursprungligen varit Falurött. Vi var helt inställda på det och sökte därför bygglov i god tid för att få ändra färg på huset till rött. När vi sedan började riva bort panelen visade det sig att huset från början varit brunt...  

Först var vi helt inställda på att trots allt måla huset Falurött men ju mer vi fick fram av originalpanelen insåg vi att huset passade att vara brunt. Här kommer några bilder från när vi fortfarande var i valet och kvalet om vilken kulör vi skulle ha. Jag blandande en hel del olika färger. 

Här nedan har jag provmålat både rött och brunt (OBS! just den här bruna är dock för mörk för att likna originalet så det är inte den slutgiltiga färgen)



Nedan syns den bruna originalpanelen. Här är dock färgen väldigt solblekt så den riktiga bruna nyansen (mörkare brun) såg man bara på skuggsidorna och under lister.
Vi tog hjälp för att analysera vilken typ av färg huset ursprungligen var målat med. Kulturhantverkarna kom slutligen fram till att det troligen är slamfärg.  
Vi köpte två små provbukar med färg så att vi kunde blanda till den perfekta nyansen. 
Det slutade med 30% svart och 70% brun umbra var det som mest liknade originalet.

Kommentarer