Våra äpplen - Gravensteiner

Vårt Gravensteinerträd är snart 100 år gammalt. Trots detta ger trädet oerhört mycket frukt. Det är tredje året vi bor här och skördar trädet och det känns som det slår nya rekord varje år. Och dessa äpplen är oerhört goda, saftiga och söta. Det är sån lyx att bara gå ut i trädgården och plocka ner ett supergott äpple. 

Om man läser om Gravensteiner kan man se att trädet härstammar från staden Gråsten i södra Jylland, Danmark, där den funnits minst från år 1669. Trädet är storväxt och ger stora gula äpplen med röda strimmor. 



Lite rolig kuriosa jag hittade på Wikipedia:

"Exakta fakta kring sortens härstamning har gått förlorad men en vanlig version kring dess ursprung är att det började växa i trädgården i slottet Augustenburg i norra Schleswig, med ett ursprung från Sydtyrolen. År 1696 skickade Danmarks kung Kristian V sin son prins Carl på en långresa till Frankrike, Italien och Spanien – åtföljd av greve Carl Ahlefeldt från staden Gråsten. Under en vistelse på klostret L’Abaye de Hautcombe nära Lac du Borget i Savojen fann Ahlefeldt ett äpple som han blev entusiastisk inför. Äppelsorten var ett "Ville Blanc"-äpple som han fick några grenar av och som han sedan skickade till sin bror greve Fredrik Ahlefeldt på Gråsten slott, där grenarna därpå ympades in på ett befintligt äppelträd. Äpplet med den friska smaken blev sedan spritt och känt under namnet Gravensteiner, det tyska namnet på staden Gråsten. Vid en brevväxling med en pomolog i Schleswig åren 1791-1797 framgick att det första trädet från sorten fortfarande levde."

Kommentarer