Våra äpplen - Husmoder

Vi har många olika äppelträd i vår trädgård. De flesta träd är sedan huset byggdes (år 1928), alltså nästan 100 år gamla. Jag har fått hjälp att artbestämma våra äpplen, och det träd som ger oss mest frukt är sorten Husmoder. 

Husmoder är ett stort (ibland mycket stort) och saftigt äpple. Ursprunget är inte helt tydligt då det ofta sägs att det kommer från Frankrike och Tyskland men nyare källor säger att det härstammar från Ukraina. 

Man plockar Husmoder från slutet av september och om man lagrar det svalt (inpackat i tidningspapper) så håller det minst till februari men troligen ännu längre. Detta är mitt absoluta favoritäpple. Det är så oerhört saftigt och har så fina färger (starkt röd och stark grön färg).


Jag tror att det blir ett rekordår i år. Vi ska väga alla äpplen snart då vi ska musta dem. Då vet vi hur mycket årets skörd blev.

Färgen på Husmoderäpplen är speciell tycker jag. Äpplet kan vara enbart grönt eller rött, eller en mix av både grönt och rött. Den gröna färgen är väldigt grön, och den röda färgen är väldigt röd. Det är inte bara strimmor av röd färg utan större ytor som blir röda. 
Det gröna äpplet ovan har inte fått så mycket sol på sig, därav finns ingen röd färg på äpplet.
Så här ser trädet ut. Stort och brett växtsätt.


Visst är det vackra äpplen?

Kommentarer